Dlaczego tak istotne jest stosowanie konkretnych produktów w miejscach, do których zostały one przeznaczone? Przecież biopreparaty do ścieków poradzą sobie także z udrażnianiem rur i kanalizacji niezależnie od tego, czy będą stosowane w kuchni, czy toalecie.
Warto zaznaczyć jednak, że zanieczyszczenia różnią się od siebie i dlatego bioudrażniacze do kuchni, nie zawsze poradzą sobie z tymi znajdującymi się w ubikacji – jak oczekiwaliby tego użytkownicy.
Odpowiedni podział dla wymagających
Bioudrożniacze to nic innego jak biopreparaty do ścieków, których zadaniem jest udrożnienie rur, w których pojawiły się złogi tłuszczowe i duża ilość zanieczyszczeń powodujących nieprzyjemny zapach itp. Są to naturalne i szczegółowo wyselekcjonowane szczepy bakterii, których zadaniem jest utlenienie niepożądanych mikroorganizmów i pozbycie się resztek znajdujących się w kanalizacji.
Środki stosowane w toalecie mogą być nieodpowiednie do wykorzystania w kuchni, gdyż jak wiadomo, w tym miejscu przygotowywane są posiłki. Kontakt z jedzeniem może negatywnie wpłynąć nie tylko na smak, ale także organizm konsumentów i chociaż biopreparaty do ścieków to bezpieczne produkty, nie powinno się ich jednak spożywać lub wykorzystywać w pobliżu żywności – chyba, że zostało to określone przez producenta, który gwarantuje bezpieczeństwo stosowania ich w kuchni. Gastronomia to niezwykle delikatny temat, dlatego preparaty także powinny być dużo mniej agresywne i żrące – zachęcamy więc do stosowania się do informacji, które podane są na etykiecie produktu.